Διαστάσεις Ελαστικών

diastaseis-elastikonΌταν αλλάζετε τα ελαστικά σας, βεβαιωθείτε ότι είναι τα ίδια με την διάσταση ελαστικών πρώτης τοποθέτησης στο όχημά σας. Εάν δεν είστε βέβαιοι για τη σωστή διάσταση, διαβάστε το πλευρό του ελαστικού που ήδη έχετε στο αυτοκίνητό σας, όπως δείχνει η εικόνα.

Σε περίπτωση αλλαγής διάστασης των ελαστικών αυξάνεται  η  επιφάνεια γόμας που είναι σε επαφή με το έδαφος. Αυτό έχει αποτελέσματα πάνω στην καλύτερη ανταπόκριση στο τιμόνι, με ακριβέστερη οδική συμπεριφορά στις στροφές. Ένα σετ ελαστικών με χαμηλό προφίλ και περιορισμένα πλευρά, μπορεί να φαίνεται καλύτερο, έχει όμως ως αποτέλεσμα μια πιο “σκληρή” αίσθηση στην  οδήγηση που αυτό σημαίνει ο,τι περισσότερες ανωμαλίες της επιφάνειας του δρόμου θα γίνονται αισθητές.

Επίσης έχει επίπτωση στο φρενάρισμα, στις μηχανικές επιδόσεις, στην κατανάλωση καυσίμων και ούτω καθ’ εξής.  Για τη δική σας ασφάλεια, παραμείνετε προσκολλημένοι όσο πλησιέστερα γίνεται προς την εξωτερική διάμετρο των ελαστικών πρώτης τοποθέτησης. Σκεφτείτε ν’ αλλάξετε τη ζάντα σας για να διατηρήσετε την άριστη ποιότητα οδήγησης. Συνιστούμε, όταν σκέπτεστε μια αλλαγή στη διάσταση ελαστικού, να συμβουλεύεστε έναν ειδικό.

Στα οχήματα 4×4 συνιστούμε να χρησιμοποιούν ίδια σετ των 4 ελαστικών (ίδιο μέγεθος, μάρκα, σκάλισμα, δείκτης φορτίου και ταχύτητας κτλ). Η εξαίρεση υφίσταται όταν ο κατασκευαστής είναι αυτός που εγκρίνει διαφορετικά μπρός και πίσω ελαστικά.

Οι συστάσεις του κατασκευαστή πρέπει πάντα να ακολουθούνται.