Επιλέξτε με το σωστό τρόπο τα ελαστικά Aeolus Tyres

Τρεις παράμετροι για τη σωστή επιλογή των ελαστικών

Διαστάσεις Ελαστικών

diastaseis-elastikonΌταν αλλάζετε τα ελαστικά σας, βεβαιωθείτε ότι είναι τα ίδια με την διάσταση ελαστικών πρώτης τοποθέτησης στο όχημά σας. Εάν δεν είστε βέβαιοι για τη σωστή διάσταση, διαβάστε το πλευρό του ελαστικού που ήδη έχετε στο αυτοκίνητό σας, όπως δείχνει η εικόνα.

Σε περίπτωση αλλαγής διάστασης των ελαστικών αυξάνεται  η  επιφάνεια γόμας που είναι σε επαφή με το έδαφος. Αυτό έχει αποτελέσματα πάνω στην καλύτερη ανταπόκριση στο τιμόνι, με ακριβέστερη οδική συμπεριφορά στις στροφές. Ένα σετ ελαστικών με χαμηλό προφίλ και περιορισμένα πλευρά, μπορεί να φαίνεται καλύτερο, έχει όμως ως αποτέλεσμα μια πιο “σκληρή” αίσθηση στην  οδήγηση που αυτό σημαίνει ο,τι περισσότερες ανωμαλίες της επιφάνειας του δρόμου θα γίνονται αισθητές.

Επίσης έχει επίπτωση στο φρενάρισμα, στις μηχανικές επιδόσεις, στην κατανάλωση καυσίμων και ούτω καθ’ εξής.  Για τη δική σας ασφάλεια, παραμείνετε προσκολλημένοι όσο πλησιέστερα γίνεται προς την εξωτερική διάμετρο των ελαστικών πρώτης τοποθέτησης. Σκεφτείτε ν’ αλλάξετε τη ζάντα σας για να διατηρήσετε την άριστη ποιότητα οδήγησης. Συνιστούμε, όταν σκέπτεστε μια αλλαγή στη διάσταση ελαστικού, να συμβουλεύεστε έναν ειδικό.

Στα οχήματα 4×4 συνιστούμε να χρησιμοποιούν ίδια σετ των 4 ελαστικών (ίδιο μέγεθος, μάρκα, σκάλισμα, δείκτης φορτίου και ταχύτητας κτλ). Η εξαίρεση υφίσταται όταν ο κατασκευαστής είναι αυτός που εγκρίνει διαφορετικά μπρός και πίσω ελαστικά.

Οι συστάσεις του κατασκευαστή πρέπει πάντα να ακολουθούνται.

Καιρικές συνθήκες

Τα ελαστικά σας πρέπει ν’ αντιμετωπίσουν μια ευρεία ποικιλία κλιματολογικών συνθηκών:
βροχή, δυνατό άνεμο, πυκνή ομίχλη, χιόνι, πάγο και ούτω καθ’ εξής. Όλα αυτά έχουν επιπτώσεις στις επιδόσεις τους και χρειάζεται να προσαρμόζετε το στυλ οδήγησής σας ώστε να είναι ανάλογο με τον κάθε τύπο καιρικών συνθηκών. Πριν από ένα μεγάλο ταξίδι, ελέγχετε την κατάσταση του αυτοκινήτου και των ελαστικών σας.

Χειμερινή οδήγηση

Οι συνθήκες οδήγησης με υγρό καιρό περιλαμβάνουν βροχή, χιόνι, χιονόνερο και ομίχλη. Για να οδηγείτε με ασφάλεια στις συνθήκες αυτές χρειάζεται να συνειδητοποιείτε ότι η οδήγηση με υγρό καιρό είναι θεμελιακά διαφορετική από την οδήγηση με στεγνό καιρό. Ειδικά στη βροχή και στην ομίχλη.

Οδήγηση στη βροχή

Σε βρεγμένο δρόμο, τα φθαρμένα ελαστικά χρειάζονται μεγαλύτερη απόσταση για να σταματήσουν. Η βροχή, επίσης, μειώνει την ορατότητα. Ο κίνδυνος για υδρολίσθηση είναι επίσης σημαντικά αυξημένος.

Οδήγηση σε στεγνό δρόμο

Η οδήγηση σε στεγνό δρόμο είναι ασφαλέστερη, αλλά να προσέχετε τις απότομες αλλαγές στην επιφάνεια του δρόμου, όπως λακκούβες, χαλίκι ή νερόλακκους. Υπάρχει κίνδυνος να μειώσουν απότομα την πρόσφυσή σας.

Τρόπος οδήγησης

Επειδή τα ελαστικά σας είναι ο μοναδικός δεσμός ανάμεσα στο όχημά σας και τον δρόμο, διαδραματίζουν ρόλο-κλειδί στο κράτημα δρόμου, την άνεση, την απόσταση φρεναρίσματος και την εξοικονόμηση καυσίμων. Διαφορετικές συνθήκες χρήσης απαιτούν ελαστικά με διαφορετικά χαρακτηριστικά.

Στην πόληdriving-city

Επειδή χρειάζεται να είστε σε διπλή επαγρύπνηση στις αστικές περιοχές, επιθεωρείτε τα ελαστικά σας τουλάχιστον μία φορά το μήνα, εν όσω τα ελαστικά είναι κρύα. Τα ελαστικά σε υποπίεση αυξάνουν την απόσταση φρεναρίσματος και την κατανάλωση καυσίμου.  Μην ξεχνάτε να ελέγχετε την πίεση αέρα και στη  ρεζέρβα επίσης.

Σε κύριους δρόμους ή αυτοκινητόδρομουςdriving-highway

Τα ελαστικά διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στο κράτημα δρόμου από το αυτοκίνητό σας σε σχετικώς υψηλές ταχύτητες. Προβαίνουν στις αναγκαίες δράσεις ώστε το όχημά σας να διατηρεί την τροχιά του.

Κριτήρια για την επιλογή ελαστικών:
•   Απόσταση φρεναρίσματος σε υψηλές ταχύτητες. Για μέγιστη ασφάλεια, επιλέξτε ελαστικά που παρέχουν την ελάχιστη απόσταση φρεναρίσματος και σε στεγνό και σε βρεγμένο δρόμο.
•   Άνεση. Για μεγάλα ταξίδια, επιλέγετε ελαστικά που προσφέρουν άνεση και ως προς τους κραδασμούς και ως προς τα επίπεδα θορύβου.
•   Κράτημα δρόμου. Επιλέγετε ελαστικά που παρέχουν τη μέγιστη πρόσφυση και σταθερότητα

Σπορ αυτοκίνηταdriving-sport

Εάν σας αρέσει η σπορ οδήγηση, τα ελαστικά σας θα πρέπει να παρέχουν όλες τις αναγκαίες δράσεις ώστε να διατηρούν την τροχιά του οχήματός σας σε σχετικώς υψηλές ταχύτητες σύμφωνα με τους κανόνες οδικής ασφάλειας ή σε πιστοποιημένη πίστα.

Κριτήρια επιλογής ελαστικών:

•    Πρόσφυση. Ψάξτε για ένα προφίλ εαστικού με εξαιρετικές επιδόσεις τόσο σε στεγνό όσο και σε βρεγμένο δρόμο.
•    Κράτημα δρόμου. Επιλέξτε ελαστικά από τη σειρά Aeolus PrecisionACE2. Παρέχουν εξαιρετική ακρίβεια διεύθυνσης και καλή σταθερότητα στις στροφές.

Πώς καταλαβαίνετε οτι τα ελαστικά σας
έχουν φθαρεί και χρειάζονται αντικατάσταση

Τα ελαστικά που ελέγχονται συχνά, διαρκούν περισσότερο. Ο εβδομαδιαίος έλεγχος του βάθους πέλματος και της κατάστασής του, της πίεσης του αέρα, πιθανών ζημιών ή ανομοιόμορφης φθοράς, είναι μια καλή στρατηγική για να επιτύχετε την μακροζωία των ελαστικών σας.

Αναπόφευκτα όμως κάποια στιγμή τα ελαστικά θα χρειαστούν αλλαγή. Άλλες φορές είναι δυνατόν να επισκευαστούν, εφόσον κριθεί εφικτό από εξειδικευμένο προσωπικό. Πιο κάτω σας παραθέτουμε τους λόγους για τους οποίους πρέπει να σκεφτείτε την αλλαγή των ελαστικών σας:

Όταν ο βαθμός φθοράς προσεγγίζει το νόμιμο όριο. Το κατώτατο όριο σύμφωνα με τον νόμο που επιτρέπεται να φτάσει το ύψος των σκαλισμάτων στο πέλμα του ελαστικού είναι 1,6mm. Συνεπώς όταν το ελαστικό φαγωθεί και το πέλμα φτάνει κοντά σε αυτό το ύψος, πιθανότατα να μην παρέχει πια την απαραίτητη ασφάλεια και να είναι παράνομο.

Όταν υπάρχει διάτρηση ή ζημιά. Παρότι τα σύγχρονα ελαστικά είναι πολύ στιβαρά και ανθεκτικά, διατρήσεις μπορούν να συμβούν. Η διάτρηση πολλές φορές είναι επισκευάσιμη, όμως πρέπει να πραγματοποιηθεί από εξειδικευμένο προσωπικό ώστε να αποκαλυφθούν τυχόν κρυφές ζημιές. Το ελαστικό είναι οριστικά μη επισκευάσιμο όταν α. υπάρχει τρύπημα στο πλευρό β. Το σύρμα του τακουνιού είναι ορατό, γ. υπάρχει ζημιά από διαβρωτικές ουσίες δ. εμφανιστούν πτυχώσεις ή αποχωρισμός στη γόμα ή στα λινά ή και στίγματα («μουστάκια») στην εσωτερική γόμα.

Όταν τα ελαστικά σας εμφανίζουν σημάδια γήρανσης. Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που επηρεάζουν τη ζωή ενός ελαστικού, όπως οι συνθήκες αποθήκευσης, η θερμοκρασία, το φορτίο, η πίεση, ο τρόπος οδήγησης, η ταχύτητα κτλ. Τα ελαστικά γερνούν ακόμη και αν χρησιμοποιούνται περιστασιακά, χωρίς να έχει σημασία το πότε κατασκευάστηκαν. Για τους λόγους αυτούς συνιστούμε στους οδηγούς να ελέγχουν τακτικά την εξωτερική εμφάνιση των ελαστικών τους για τυχόν παραμορφώσεις στο πέλμα, στην περιοχή στήριξης της ζάντας και γενικά εξωτερικές ανωμαλίες. Η υπερβολική γήρανση των ελαστικών μπορεί να δημιουργήσει απώλεια πρόσφυσης. Μετά από 5 χρόνια τα ελαστικά πρέπει να επιθεωρούνται τουλάχιστον μια φορά το χρόνο και μετά το πέρας 10 ετών από την ημερομηνία κατασκευής τους συνιστούμε την αντικατάστασή τους με καινούρια.

Όταν υπάρχει ανώμαλη φθορά. Μηχανικά προβλήματα όπως ακατάλληλη ευθυγράμμιση των τροχών και ζυγοστάθμιση, πρόβλημα στην ανάρτηση ή λάθος πίεση αέρα, μπορούν να οδηγήσουν σε ανομοιογενή φθορά του ελαστικού. Για να αποφύγετε τέτοιου είδους προβλήματα προτείνουμε να ευθυγραμμίζετε και να ζυγοσταθμίζετε τους τροχούς σας μια φορά το εξάμηνο. Έτσι θα παραταθεί η διάρκεια ζωής των ελαστικών και θα έχετε πιο άνετη οδήγηση. Ακόμη, η αντιμετάθεση των ελαστικών σε τακτά χρονικά διαστήματα είναι άλλος ένας τρόπος να διατηρήσετε το πέλμα.
Όταν τα ελαστικά δεν είναι κατάλληλα για το όχημα σας. Ελαστικά από διαφορετικές διαστάσεις, στάδια φθοράς ή κατασκευαστές μπορεί να έχουν αρνητικές επιπτώσεις στην πρόσφυση του οχήματος σας, όπως και στη φθορά των ελαστικών. Για καλύτερες επιδόσεις συνίσταται να χρησιμοποιείται ο ίδιος τύπος ελαστικών και στους τέσσερις τροχούς.

Πώς πρέπει να συντηρήσετε σωστά τα ελαστικά σας

Έλεγχος αέρα
Η ανεπαρκής πίεση είναι η κυριότερη αιτία ζημιάς ενός ελαστικού. Η σωστή πίεση βελτιώνει την ευελιξία του οχήματος, μειώνοντας την απόσταση ακινητοποίησης. Ένας μηνιαίος έλεγχος είναι αρκετός για τη διασφάλιση της σωστής πίεσης. Ελέγχετε την πίεση με ‘κρύα’ ελαστικά και αφαιρέστε ή προσθέστε αέρα ανάλογα με τις συνιστώμενες πιέσεις του ελαστικού σας. Ποτέ μην ‘εξαερώνετε’ ή μειώνετε την πίεση όταν τα ελαστικά είναι ζεστά, γιατί η αύξηση της πίεσης κατά τη διάρκεια της οδήγησης είναι φυσιολογικό φαινόμενο. Όσον αφορά τη ρεζέρβα, η πίεσή της πρέπει να είναι ελαφρώς υψηλότερη από τη συνιστώμενη.

Εμπειρικός κανόνας: 28-32 στα ΙΧ και 36-40 για SUV

Εξωτερικές ζημιές
Ελέγξτε τα πλευρά του πέλματος για κοψίματα, παραμορφώσεις ή άλλου είδους ατέλειες και ανωμαλίες. Βεβαιωθείτε ότι δεν υπάρχουν καρφιά ή άλλα ξένα σώματα παγιδευμένα που θα μπορούσαν να τρυπήσουν το ελαστικό. Μετά από προσκρούσεις ή κλαταρίσματα, ελέγχετε και την εσωτερική πλευρά του ελαστικού. Ποτέ μην παρκάρετε πάνω από κηλίδες λαδιού, διαλυτικών, κτλ. γιατί μπορεί να προκαλέσουν ζημιά στα ελαστικά. Εμπειρικός κανόνας: Εάν διακρίνετε τα ‘συρματάκια’ του εσωτερικό του ελαστικού στην περιοχή του χτυπήματος, το ελαστικό χρειάζεται αντικατάσταση διότι έχει υποστεί βλάβη ο σκελετός του ελαστικού και θα πάθει αποκόλληση αργά ή γρήγορα. Σε διαφορετική περίπτωση σταματήστε σε ένα Βουλκανιζατέρ της περιοχής σας.

Ανομοιόμορφο φάγωμα στο πέλμα /ευθυγράμμιση
Εάν παρατηρήσετε ότι το αυτοκίνητό σας τραβάει προς τα δεξιά ή προς τα αριστερά όταν αφήνετε το τιμόνι για μια στιγμή σε έναν επίπεδο δρόμο, τότε χρειάζεται να το πάτε για έλεγχο ευθυγράμμισης. Η ρύθμιση της ευθυγράμμισης σημαίνει ότι ρυθμίζονται τα μέρη των αναρτήσεων εμπρός και πίσω. Εάν το όχημά σας δεν είναι σωστά ρυθμισμένο, αυτό μπορεί να προκαλέσει πρόωρη φθορά των ελαστικών.

Να ελέγχετε πάντοτε την ευθυγράμμιση όταν:

  • Έχετε χτυπήσει πάνω σε κάτι.
  • Παρατηρείτε ότι τα ελαστικά σας φθείρονται ανώμαλα ή κατά τρόπο ανομοιόμορφο.
  • Αντιμετωπίζετε προβλήματα με τράβηγμα ή αλλαγή στη συμπεριφορά του οχήματος όπως:

α. το όχημά σας τραβάει ή παρεκκλίνει προς μία πλευρά.

β. Το τιμόνι σας δεν επανέρχεται εύκολα μετά από στροφή ή είναι σε θέση στροφής ενώ εσείς πηγαίνετε ευθεία.

Εμπειρικός κανόνας: Όταν αγοράζετε ένα καινούργιο σετ ελαστικών, ελέγξτε αν απαιτείται ευθυγράμμιση (ο έλεγχος είναι συνήθως δωρεάν και η ευθυγράμμιση κυμαίνεται από 50-80€)

Ζυγοστάθμιση
Όταν η μάζα του τροχού δεν είναι ομοιόμορφα κατανεμημένη κατά μήκος της περιφέρειάς του, κατά την κίνηση του οχήματος δημιουργούνται ταλαντώσεις. Οι ταλαντώσεις αυτές μεταφέρονται στην ανάρτηση και στο σύστημα διεύθυνσης. Συνέπεια αυτού είναι σε κάποιο εύρος ταχυτήτων να δημιουργείται τρέμουλο στο τιμόνι ή και σε όλο το αμάξωμα. Πέρα από τη δυσφορία που προκαλεί αυτό στους επιβαίνοντες, λόγω των συνεχών ταλαντώσεων προκαλεί και αυξημένη φθορά στα μηχανικά μέρη και στους συνδέσμους στο σύστημα του αυτοκινήτου, καθώς επίσης και αυξημένη και ανομοιόμορφη φθορά στα ελαστικά. Το πρόβλημα λύνεται με την ζυγοστάθμιση των τροχών. Κατά τη ζυγοστάθμιση τοποθετούνται ειδικά αντίβαρα στην περιφέρεια της ζάντας του τροχού με σκοπό η περιμετρική κατανομή της μάζας να γίνει και πάλι ομοιόμορφη. Η ζυγοστάθμιση επιτρέπει στον τροχό να περιστρέφεται χωρίς να προκαλεί κραδασμούς στο όχημα.

Εμπειρικός κανόνας: το όχημα σας χρειάζεται ζυγοστάθμιση όταν τρέμει το τιμόνι σας σε συγκεκριμένη ταχύτητα.

tyre
tyre

ΕΓΓΥΗΣΗ AEOLUS
ΜΕ ΑΓΟΡΑ 4 ΝΕΩΝ ΕΛΑΣΤΙΚΩΝ
ΔΩΡΕΑΝ
ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗ

ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΖΗΜΙΑΣ

Το πρόγραμμα ΔΩΡΕΑΝ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΛΑΣΤΙΚΩΝ εγγυάται την αντικατάσταση των ελαστικών που ενδεχομένως υποστούν τυχαίες και μη επιδιορθώσιμες βλάβες μετά από κλατάρισμα, σύγκρουση σε πεζοδρόμιο ή άλλα εμπόδια και πυρκαγιά.

Η ισχύς του προγράμματος είναι 12 μήνες ή 15.000 χλμ. από την ημερομηνία τοποθέτησης των ελαστικών.

Τι θα κάνετε σε περίπτωση ζημίας:

Στο σημείο πώλησης, αφού ελεγχθεί η ισχύς του προγράμματος και η απόδειξη αγοράς, θα πραγματοποιηθεί η αντικατάσταση του ελαστικού που υπέστη τη ζημιά λαμβάνοντας υπ’όψη τα παρακάτω:

Δωρεάν αντικατάσταση μέχρι 12 μήνες ή 15.000 χλμ. (από την τοποθέτηση των ελαστικών)